Nieuws
Inzicht zonder handelen brengt geen verandering.
Op deze pagina vind je actuele zaken of andere bijzonderheden
d.d. 6 april 2018
inhoud nieuws pagina:
==========
Mensen die positief in het leven staan voelen zich gelukkiger. Hoe is dat met jou?
Gelukkig kun je leren om je positiever te voelen. Enkele tips:
Wat houdt je nu nog tegen om positiever te worden?
GA GENIETEN van alle kleine positieve momenten die er iedere dag zijn.
==========
We slapen allemaal wel eens een keer niet zo goed. Je kunt dan denken aan: moeilijk in slaap komen, doorslaapproblemen en/of vroeg wakker worden in de ochtend.
Uit onderzoek blijkt echter dat zeker 10 – 20% van de mensen langdurig met slaapproblemen te maken heeft. Het CBS spreekt zelfs van 1 op de 5 mensen met slaapproblemen (maart 2018).
Oorzaken van (tijdelijke) slaapproblemen kunnen zijn:
Hoeveel slaap heb je nodig?
Kinderen hebben meer slaap nodig dan ouderen. Kleine kinderen > 12 uur per nacht, bij pubers is dit ongeveer 9 uur. Voor volwassenen tot ± 55 jaar is dat gemiddeld 7½ uur. Boven de ± 55 jaar is 6 – 6½ uur eerder regel dan uitzondering.
Mijn ervaring:
Ik was er tot voor kort vast van overtuigd dat ik 8 uur per nacht horde te slapen. Vaak ging ik rond 22.00 uur aanstalten maken (opruimen etc.) en lag dan rond 22.30 uur in bed. Even lezen en dan om 23.00 uur gaan slapen. En ja, dan lag ik vaak zeker een uur wakker.
Na een bijscholings dag over slaapproblemen heb ik mijn slaapritueel met een uur verlaat. Het tijdstip van opstaan, 07.30 uur, liet ik hetzelfde. Na een week waren mijn inslaapproblemen zo goed als over. ’s Morgens voel ik me heerlijk uitgerust!
Ik weet dat de omschakeling niet voor iedereen zo snel zal gaan, maar toch …….
Biologische klok
Het slaap-waak ritme wordt geregeld door onze biologische klok in ons hoofd. Je kunt deze enigszins beïnvloeden om zich een paar uur aan te passen. Zomer- en wintertijd is hiervan een goed voorbeeld.
lees meer: Slaap problemen
Heb je hierbij hulp nodig, maak dan een afspraak. We kunnen dan samen kijken hoe jij je slaappatroon kunt verbeteren.
==========
Weet je dat ……..
Chronische pijn zit in je hoofd
Nu weet ik dat veel mensen dit meteen gaan ontkennen, want dat is niet zo. Ze voelen het toch in hun rug of op een andere plek in hun lichaam.
Hoe werkt dat dan?
Pijn die op gegeven moment ergens in je lichaam ontstaat door een infectie, ongeluk of anders heeft een bepaalde herstelperiode. Pijn die na een normale herstelperiode langer dan 6 maanden blijft aanhouden, wordt chronische pijn genoemd. Het is een verhoogde waakzaamheid van het alarmsysteem van ons lichaam. Dit alarmsysteem loopt via het centrale zenuwstelsel via het ruggenmerg naar ons brein. Vandaar dat men zegt dat chronische pijn in je hoofd zit. Als de pijn blijft bestaan, dan betekent dat volgens je brein dat er nog steeds gevaar dreigt, waartegen het jou moet beschermen. Ook als dit daadwerkelijk niet meer nodig is.
Voorbeeld:
Bij Pieter, 65 jaar oud, is vele jaren geleden zijn linkerbeen geamputeerd. Hij kan zich met de beenprothese prima redden. Toch heeft hij af en toe vreselijke pijn in zijn (geamputeerde) linkerbeen.
Iedereen gaat anders om met zijn/haar pijnklachten. Je kunt leren om anders met de pijn om te gaan, waardoor pijn vermindering wordt ervaren. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven.
lees meer: Chronische pijn
==========