Regain | tinnitus of oorsuizen kan verminderen.
tinnitus of oorsuizen de baas worden
tinnitus, oorsuizen, stress,
17069
page-template-default,page,page-id-17069,page-child,parent-pageid-15075,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

HERWINNEN, HERKRIJGEN, WEER BEREIKEN

Oorsuizen of Tinnitus

 

Korte Info over behandeling bij Tinnitus

Heb je last van oorsuizen of Tinnitus en ben je op zoek naar een manier om van die piep in je oren af te komen? Dan ben je vast en zeker niet de enige! Ongeveer 10% van de (jong) volwassenen in ons land hebben wel eens last van oorsuizen. Een belangrijk deel van deze mensen heeft hiervan ernstige klachten die de kwaliteit van hun leven negatief beïnvloedt.

Vaak gaat dit oorsuizen in combinatie met gehoorverlies door overmatige blootstelling aan lawaai (muziek, apparaten, etc.), door een reactie op medicijnen of andere gezondheidsproblemen.

 

Behandeling bij REGAIN.

Een combinatie van de volgende technieken kunnen je helpen om de gevolgen van de gehoorbeschadiging, het oorsuizen / Tinnitus te verminderen.

 • leren ontspannen
 • bewustwording
 • mindfulness
 • hypnotherapie
 • ademtherapie
 • EMDR
 • …..

========================

Uitgebreide informatie over Tinnitus / oorsuizen

 • Wat is Tinnitus
 • Wat is Tinnitus niet
 • Tinnitus, een vicieuze cirkel
 • Oorzaken van Tinnitus
 • Tinnitus en je omgeving
 • Wat te doen bij Tinnitus klachten
 • Behandeling bij Tinnitus

 

 Wat is Tinnitus

Iemand met Tinnitus of oorsuizen hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen en/of zoemen. Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag, van continu tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. De geluiden komen niet uit de omgeving; ze zitten in het hoofd van de persoon.

Tinnitus leidt bij een aantal mensen tot problemen, zoals problemen op het werk en/of in de sociale omgeving. Naast de hinderlijke geluiden is ook vaak het gehoor verminderd, waardoor anderen minder goed te verstaan zijn. Deze klachten hebben invloed op hoe men zich voelt en op de kwaliteit van leven.  

 

Oorsuizen verschilt van persoon tot persoon. Zo gaat het bij sommigen over een pieptoon, terwijl anderen eerder een bromtoon, geruis of gefluit horen. Ook de sterkte van de toon verschilt: bij de ene persoon kunnen de oorsuizen zeer luid zijn, terwijl die bij iemand anders eerder zacht zijn. Daarnaast horen sommigen de piep slechts in één oor, terwijl anderen het in beide oren waarnemen. De kans is dus zeer groot dat jij een ander geluid hoort dan een vriend of vriendin.

 

Wat is Tinnitus niet

De piep die je na een nachtje uit in je oren hoort, kent iedereen wel. Dit zijn tijdelijke oorsuizingen. Het is echter wel een waarschuwing: let er de volgende keer bij het uitgaan op dat jij je oren goed beschermt. Je kunt hiermee voorkomen dat je constant met een piep in je oren loopt. Dit is niet meer te genezen!

 

Tinnitus, een vicieuze cirkel

Wie de aandacht richt op geluiden, hoort die geluiden steeds duidelijker. Het tikken van de klok hoor je alleen als je er naar luistert. Wanneer andere geluiden je aandacht vragen, zal het tikken van de klok je niet meer opvallen. De klok staat natuurlijk niet stil maar het tikken dringt niet meer door, omdat andere geluiden je aandacht gaan vragen. Onze hersenen zijn in staat om een signaal naar de achtergrond te dringen.

 

Tinnitus kan op de achtergrond blijven, maar soms ook zo irritant zijn dat het niet meer te negeren is. Dat gebeurt met name als er geen andere geluiden zijn, bijvoorbeeld door slechthorendheid of als het stil om je heen is. Juist door de extra aandacht die de Tinnitus opeist, raakt het fluiten, suizen of hoe de tinnitus ook doorkomt, steeds meer op de voorgrond.

 

Het is goed te begrijpen dat veel mensen niet wennen aan de Tinnitus. Het maakt ze boos, bang, verdrietig of angstig. Deze emoties maken dat de geluiden nog moeilijker zijn weg te drukken. Dit heeft weer een negatief effect op de Tinnitus: hoe meer aandacht, hoe hinderlijker het wordt. Op deze manier kan Tinnitus een mens wanhopig maken.

 

Oorzaken van Tinnitus

Vaak wordt oorsuizen veroorzaakt door gehoorschade. Gehoorschade ontstaat door een te lange blootstelling aan te harde geluiden. Je kunt hierbij denken aan het luisteren naar muziek via de koptelefoon, luide muziek op feestjes, werken met luidruchtige apparaten zonder gehoorbescherming, etc. Bijvoorbeeld: tijdens een concert worden er langdurig heel wat decibels in je oren gepompt. Deze kunnen de haarcellen beschadigen. Beschadigde haarcellen kunnen niet meer hersteld worden: gehoorschade is onomkeerbaar. Het geneest dus nooit!

 

Belangrijk om te weten is dat gehoorschade zich geleidelijk aan opstapelt. In het begin zul je niet merken dat je oren beschadigd zijn. Hoe meer je je oren echter blootstelt aan hevige decibels, hoe groter de kans dat de schade toeneemt en je een punt bereikt waarop er geen weg meer terug is. Op dat moment kan een vervelende piep je oren binnendringen, als gevolg van die beschadiging.

 

Naast lawaaiblootstelling zijn er nog heel wat andere oorzaken. Hieronder volgt een kort overzicht.

 • Stress: Wanneer je veel stress ervaart in je leven, kan dit een ‘piep’ veroorzaken in je oren. Zie dit als een aandachtspunt: zorg voor ontspanning voor je lichaam en geest. Als je hier op tijd iets mee doet, kun je wellicht erger voorkomen.

 

 • Ziekte van Ménière: De ziekte van Ménière is een aandoening die ook een piep in je oren kan geven. De drie belangrijkste symptomen van deze ziekte zijn: aanvallen van hevige duizeligheid gepaard met misselijkheid, gehoorverlies en oorsuizen. Het is de combinatie van die drie klachten die typisch is voor de ziekte van Ménière.

 

 • De hierboven genoemde oorzaken zijn de meest bekende, maar er zijn nog heel wat andere mogelijke oorzaken voor oorsuizen: hoofdletsel (zoals een hersenschudding), hoge bloeddruk, diabetes, afwijkingen aan kaak en gebit, etc.

 

De klachten van oorsuizen kunnen verergeren door: te veel koffie, nicotine en alcoholische drank, overspannenheid, vermoeidheid, depressie en stress, maar ook lawaai kan Tinnitus verergeren.

 

Hyperacusis

Hyperacusis wil zoveel zeggen als ‘overgevoeligheid voor geluid’. Als je hyperacusis hebt, ben je gevoeliger voor geluiden. Geluiden die voor anderen als normaal klinken, ervaar jij als te luid en storend. Een dichtslaande deur klinkt in dat geval als een enorme explosie. Hyperacusis kan een grote impact hebben op je leven.

 

o    Hoe ontstaat hyperacusis

Op deze vraag kan nog niet met 100% zekerheid geantwoord worden. Net zoals bij oorsuizen, zou de overgevoeligheid voor geluid ontstaan door een overreactie in de hersenen. Wetenschappers vermoeden dat gehoorschade, stress, een ooroperatie en andere zaken tot hyperacusis kunnen leiden.

 

o    Wat is de link met oorsuizen?

Oorsuizen en hyperacusis hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Vaak komt hyperacusis samen voor met oorsuizen. Het is echter niet zo dat wanneer je oorsuizen hebt, je ook automatisch overgevoelig zal worden voor geluiden. Advies: Blijf je oren beschermen tegen harde geluiden. Dit is en blijft de beste manier om verdere problemen te voorkomen.

 

Tinnitus en je omgeving

Meestal kunnen anderen de geluiden die iemand met tinnitus hoort, niet waarnemen. Het kan voor mensen in je omgeving daarom moeilijk zijn de klachten serieus te nemen. Communicatie met de mensen in je directe omgeving (huisgenoten, collega’s, etc.) is noodzakelijk om begrip te kweken voor je klachten. Het is goed om aan je omgeving uit te leggen wat Tinnitus is en wat het voor jou betekent. Je kunt vertellen welke geluiden je hoort en wanneer ze erger of juist minder hinderlijk worden. Misschien kun je door de Tinnitus minder goed in slaap komen en bent je door het slaapgebrek prikkelbaar. Het is goed als je omgeving ook weet dat je door de hinderlijke geluiden sneller moe bent en minder kunt ondernemen dan vroeger.

 

Het is heel belangrijk om dit soort ‘bijeffecten’ van Tinnitus uit te leggen, want je omgeving kan alleen rekening met je houden als bekend is welke problemen je van de Tinnitus ondervindt. Vraag zelf ook aan mensen uit je  omgeving hoe belastend jouw Tinnitus voor hen is. Toon daar begrip voor en houd daar rekening mee.

 

Bij problemen met het verstaan van mensen is het noodzakelijk om uit te leggen dat je hen minder goed verstaat. Je kunt anderen vragen rustig en duidelijk te praten en je aan te kijken tijdens het gesprek.

 

Wat te doen bij Tinnitus klachten.

Als je last hebt van Tinnitus klachten, dan is het goed om een afspraak te maken met je huisarts. Deze stuurt je waarschijnlijk door naar een keel-, neus- en oorarts (KNO-arts). Ook een onderzoek in een audiologisch centrum is vaak raadzaam. Op deze manier kan vastgesteld worden of er lichamelijke oorzaken zijn voor je klachten en/of er iets aan gedaan kan worden.

Voor de meeste vormen van Tinnitus bestaat echter geen medische behandeling waardoor de klachten kunnen verdwijnen.

Wanneer Tinnitus samengaat met een verminderd gehoor is het raadzaam een hoortoestel uit te testen. Bij een deel van slechthorenden met Tinnitus hebben hoortoestellen namelijk een positief effect op hun klachten.

 

Behandeling bij Tinnitus

De meeste medische behandelingen tegen oorsuizen bevinden zich nog in een experimentele fase. Vaak is er nog weinig bekend over de effecten van deze therapie en weet men niet of die oorsuizingen effectief zal doen verdwijnen.

 

Het leren omgaan met de klachten is een van de moeilijkste maar ook belangrijkste aspecten van de behandeling van Tinnitus. Door de negatieve gevoelens te neutraliseren zal de last van de Tinnitus  afneemt.

Ontspanning is een goed medicijn voor het verminderen van Tinnitusklachten. Op welke manier iemand het best kan ontspannen is persoonlijk. Sommige mensen worden rustig van muziek, terwijl anderen ontspannen door een uurtje yoga.

De aandacht van tinnitus afleiden kan de klachten verminderen. Een goede balans tussen voldoende rust/ontspanning en inspanning is daarbij noodzakelijk.

Uit recent onderzoek blijkt dat een combinatie van therapieën het beste werkt. Je kunt hierbij denken, aan stress vermindering door ontspanningsoefeningen, mindfulness, cognitieve gedragstherapie, hypnotherapie, ademtherapie, EMDR (Bijna de helft van de patiënten met Tinnitus profiteerde van behandeling met EMDR blijkt uit het onderzoek in 2018. Het onderzoek laat zien dat het positieve effect van de behandeling minstens 3 maanden aanhoudt. Nader onderzoek is nog nodig).

 

Dit kan REGAIN voor je doen 

Een combinatie van de volgende technieken kunnen je helpen om de gevolgen van de gehoorbeschadiging te verminderen.

 • leren ontspannen
 • bewustwording
 • mindfulness
 • hypnotherapie
 • ademtherapie
 • EMDR
 • …..

 

De behandeling wordt afgestemd op jouw klachten.

Naast de behandeling tijdens de afspraak van 60 – 75 minuten krijg je oefeningen/aandachtspunten mee om thuis te doen. Hierdoor zul je sneller resultaat krijgen.