Regain | tinnitus of oorsuizen kan verminderen.
tinnitus of oorsuizen de baas worden
tinnitus, oorsuizen, stress, piep in oor
17069
page-template-default,page,page-id-17069,page-child,parent-pageid-15075,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

HERWINNEN, HERKRIJGEN, WEER BEREIKEN

 

 

 

OORSUIZEN of TINNITUS  

 

Korte informatie 

Heb je last van oorsuizen of Tinnitus en ben je op zoek naar een manier om van die piep, dat geluid  in je oren af te komen? Dan ben je vast en zeker niet de enige! Ongeveer 10% van de mensen,  zowel jonge kinderen als volwassenen hebben wel eens last van oorsuizen. Heb je langer dan 24 uur achter elkaar last van deze klacht, dan is er vaak sprake van Tinnitus. 

 

Wat is belangrijk als je last hebt van Tinnitus 

Nadat de huisarts onderzocht heeft of er een medische oorzaak is voor de Tinnitus, kun je eventueel verwezen worden naar een audioloog of KNO-arts.

Mensen krijgen, als ze last hebben van Tinnitus, vaak een gevoel van machteloosheid, angsten en gevoelens van depressiviteit.

Het is belangrijk dat je zicht krijgt op wat je zelf kunt doen om je beter te voelen. Hierdoor zul jij minder last van je klachten hebben. Sommige mensen vinden het prettig om in groepsverband met lotgenoten aan hun klachten te gaan werken. Bij Regain werk je individueel aan je klachten. Wel heb je mij als lotgenoot ; )).   

 

Hoe gaat het in zijn werk en hoe kan ik je daarmee helpen 

 

Mogelijke oorzaak: Natuurlijk is iedereen anders. Ik stel geen diagnose; dat is het werk van de huisarts. Wij gaan samen op zoek naar wat er aan de Tinnitus vooraf ging. Waren er spanningen, stress, zware mentale belasting in het leven? Wat is er gebeurd dat de oorzaak van de Tinnitus zou kunnen zijn? 

Zelf actief worden: Nu de Tinnitus is vastgesteld, hoe ga je er mee om. Wat kun je er zelf aan doen. 

Bewustwording: Bewustwording is een van de dingen die belangrijk is. Op het moment dat jij je bewust wordt van dingen in je leven, heb je de mogelijkheid dingen anders te gaan doen. Dus weer controle over je leven krijgen. Duidelijk krijgen wat jij wel kunt doen. Je leert om het gevoel van machteloosheid los te laten. Hierdoor zal er minder angst zijn en minder depressieve gevoelens. Je gaat als het ware de manager van je eigen gedachten worden. Je gaat in je kracht staan. 

Ontspanning: Dat je een stuk stress opbouwt, is heel begrijpelijk. Daarom is het belangrijk dat je leert om te ontspannen; zowel in je hoofd als in je lijf. Dat wil niet zeggen dat je niets meer gaat doen, want dat helpt niet. Gaan ontdekken welke activiteiten jou ontspanning geven is belangrijk. 

Begeleiding: Een stuk psychologische begeleiding, cognitieve gedragstherapie, kan belangrijk zijn. Weer leren om oude dingen los te laten en je te richten op het hier en nu. 

Positieve dingen: Ontdekken waar je uitdagingen liggen, waar je blij van wordt. Weer zelf de touwtjes in handen nemen. 

Kortom, zelf de manager van je leven worden in plaats van je laten leven door Tinnitus. Hierdoor jouw kwaliteit van leven vergroten. 

 

Deze technieken kan ik gebruiken

Een combinatie van de volgende technieken kunnen je helpen om de gevolgen van Tinnitus te verminderen.

 • leren ontspannen
 • bewustwording
 • mindfulness
 • hypnotherapie
 • ademtherapie
 • EMDR
 • ontspanning van je nek en schouders
 • …..

Ik heb in mijn praktijk nog geen mensen ontmoet die precies dezelfde Tinnitus-klachten hebben. Voor iedereen wordt er dan ook een op jou aangepast programma gemaakt. Hierbij ga ik uit van kortdurende therapie van ongeveer 5 behandelingen.

Om sneller resultaat te krijgen geef ik je oefeningen/aandachtspunten mee om thuis te doen. 

Internet

Ga je op internet zoeken naar informatie over Tinnitus, dan word je alleen al depressief van de negatieve verhalen die daar staan. Deze verhalen hoeven helemaal niet op jou van toepassing te zijn.  

==========

 

Uitgebreide informatie over Tinnitus / oorsuizen 

 • Wat is Tinnitus
 • Wat is Tinnitus niet
 • Tinnitus, een vicieuze cirkel
 • Oorzaken van Tinnitus
 • Tinnitus en je omgeving
 • Wat te doen bij Tinnitus klachten
 • Behandeling bij Tinnitus

 

 

 Wat is Tinnitus

Iemand met Tinnitus of oorsuizen hoort geluiden als fluiten, suizen, piepen, brommen, etc.  Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag, van continu tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. De geluiden komen niet uit de omgeving; ze zitten in het hoofd van de persoon.

Tinnitus leidt bij een aantal mensen tot problemen, zoals problemen op het werk en/of in de sociale omgeving. Naast de hinderlijke geluiden is soms ook het gehoor verminderd, waardoor anderen minder goed te verstaan zijn. Deze klachten hebben invloed op hoe men zich voelt en op de kwaliteit van leven.  

 

Wat is Tinnitus niet

De piep die je na een nachtje uit in je oren hoort, kent iedereen wel. Dit zijn tijdelijke oorsuizingen. Het is echter wel een waarschuwing: let er de volgende keer bij het uitgaan op dat jij je oren goed beschermt. Je kunt hiermee voorkomen dat je constant met een piep in je oren loopt. Dit is niet meer te genezen!

 

Tinnitus, een vicieuze cirkel

Wie de aandacht richt op geluiden, hoort die geluiden steeds duidelijker. Het tikken van de klok hoor je alleen als je er naar luistert. Wanneer andere geluiden je aandacht vragen, zal het tikken van de klok je niet meer opvallen. De klok staat natuurlijk niet stil maar het tikken dringt niet meer door, omdat andere geluiden je aandacht gaan vragen. Onze hersenen zijn in staat om een signaal naar de achtergrond te dringen.

 

Tinnitus kan op de achtergrond blijven, maar soms ook zo irritant zijn dat het niet meer te negeren is. Dat gebeurt met name als er geen andere geluiden zijn, bijvoorbeeld door slechthorendheid of als het stil om je heen is. Juist door de extra aandacht die de Tinnitus opeist, raakt het fluiten, suizen of hoe de tinnitus ook doorkomt, steeds meer op de voorgrond.

 

Het is goed te begrijpen dat veel mensen niet wennen aan de Tinnitus. Het maakt ze boos, bang, verdrietig of angstig. Deze emoties maken dat de geluiden nog moeilijker zijn weg te drukken. Dit heeft weer een negatief effect op de Tinnitus: hoe meer aandacht, hoe hinderlijker het wordt. Op deze manier kan Tinnitus een mens wanhopig maken.

 

Oorzaken van Tinnitus

Tinnitus komt zowel voor bij jonge kinderen als bij senioren. 

Er wordt gezegd dat oorsuizen vooral veroorzaakt wordt door gehoorschade die ontstaat door een te lange blootstelling aan te harde geluiden. Onderzoek wijst uit dat tinnitus ook veroorzaakt kan worden door medicijnen. Vooral bij 50-plussers komt dit voor. Onze hersenen/hersenstam kunnen overbelast worden door medicatie en daardoor tinnitusklachten geven. Lichamelijk speelt ook vaak spanning mee in de nek en schouders. 

Veel luisteren naar muziek via de koptelefoon, luide muziek op feestjes, werken met luidruchtige apparaten zonder gehoorbescherming, etc. kunnen oorzaak zijn van gehoorbeschadiging. Bijvoorbeeld: tijdens een concert worden er langdurig heel wat decibels in je oren gepompt. Deze kunnen de haarcellen beschadigen. Beschadigde haarcellen kunnen niet meer hersteld worden: gehoorschade is onomkeerbaar. Het geneest dus nooit!

 

Hieronder volgt een kort overzicht van (mogelijke) oorzaken: 

 • Stress: Wanneer je veel stress ervaart in je leven, kan dit een ‘piep’ veroorzaken in je oren. Zie dit als een aandachtspunt: zorg voor ontspanning voor je lichaam en geest. Als je hier op tijd iets mee doet, kun je wellicht erger voorkomen.
 • Ziekte van Ménière: De ziekte van Ménière is een aandoening die ook een piep in je oren kan geven. De drie belangrijkste symptomen van deze ziekte zijn: aanvallen van hevige duizeligheid gepaard met misselijkheid, gehoorverlies en oorsuizen. Het is de combinatie van die drie klachten die typisch is voor de ziekte van Ménière.
 • Oorzaak onbekend: De hierboven genoemde oorzaken zijn de meest bekende oorzaken. Er zijn nog heel wat andere mogelijke oorzaken voor oorsuizen: medicatie gebruik, hoofdletsel (zoals een hersenschudding), hoge bloeddruk, diabetes, afwijkingen aan kaak en gebit,  opgelopen trauma, etc. Soms is de oorzaak onbekend. 

De klachten van oorsuizen kunnen verergeren door: te veel koffie, nicotine en alcoholische drank, overspannenheid, vermoeidheid, depressie en stress, spanning in nek en schouders, maar ook lawaai kan Tinnitus verergeren.

===========

 

Tinnitus, mijn verhaal ( 2021)

 

Al vele jaren heb ik met enige regelmaat een piep in mijn oor. De oorzaak daarvan heb ik eigenlijk altijd buiten mezelf gezocht. Ik dacht dat het een apparaat in de keuken was, een lamp die bijna kapot ging etc. Tijdens een bijeenkomst over Tinnitus een paar jaar geleden, viel eindelijk het kwartje: ik had een heel milde vorm van tinnitus. Oké, dat wist ik dan. Verder deed het me niets. 

 

Mei 2021 werd het anders.

Ik werd ’s morgens wakker en dacht dat ik via mijn linkeroor de wind hoorde. Met mijn rechteroor hoorde ik deze wind niets; wel andere omgevingsgeluiden. Dit was het begin van de ruis in mijn oor, de start van de Tinnitus. 

 

Wat de oorzaak was van deze plotselinge overval door Tinnitus? Geen idee. Volgens informatie kan ieder medicijn of middel dat je brein ‘aan het werk zet’  leiden tot oorsuizen. Oorsuizen is een symptoom van een overactief brein. Dat is het hele doel van medicatie/vaccineren: activeren, in casu ter voorbereiding op een infectie. 

De sterkte van het geluid/het suizen in mijn oor varieerde van “windkracht 2 – 8”. Ik ging hier op een positieve manier mee om en heb er daardoor nauwelijks last van.

 

Hoe is het nu.

Ik spreek dan over 6 maanden later = oktober 2021. Het gaat prima. De Tinnitusklachten zijn zeer ver afgenomen. Vaak merk ik er niets van. Soms klinkt het als een “windkracht 1 -3”. Het is dus inderdaad mogelijk om minder last van je Tinnitus te hebben en soms helemaal geen last. 

==========

 

Overige gehoor-klachten

 

Hyperacusis

Hyperacusis wil zoveel zeggen als ‘overgevoeligheid voor geluid’. Als je hyperacusis hebt, ben je gevoeliger voor geluiden. Geluiden die voor anderen als normaal klinken, ervaar jij als te luid en storend. Een dichtslaande deur klinkt in dat geval als een enorme explosie. Hyperacusis kan een grote impact hebben op je leven.

 

Hoe ontstaat hyperacusis

Op deze vraag kan nog niet met 100% zekerheid geantwoord worden. Net zoals bij oorsuizen, zou de overgevoeligheid voor geluid ontstaan door een overreactie in de hersenen. Wetenschappers vermoeden dat gehoorschade, stress, een ooroperatie en andere zaken tot hyperacusis kunnen leiden.

 

Wat is de link met tinnitus/oorsuizen?

Oorsuizen en hyperacusis hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou denken. Vaak komt hyperacusis samen voor met oorsuizen. Het is echter niet zo dat wanneer je oorsuizen hebt, je ook automatisch overgevoelig zal worden voor geluiden. Advies: Blijf je oren beschermen tegen harde geluiden. Dit is en blijft de beste manier om verdere problemen te voorkomen.

 

De behandeling 

De behandelingen wordt afgestemd op jouw klachten.

Naast de behandelingen tijdens de afspraak van 60 – 75 minuten krijg je oefeningen/aandachtspunten mee om thuis te doen. Hierdoor zul je sneller resultaat krijgen.