Stress
Wist je dat 50 – 75% van de klachten veroorzaakt wordt door stress!
Stress wordt voor een belangrijk deel bepaald door de manier waarop jij een situatie interpreteert. De wijze waarop jij zaken invult als zijnde DE waarheid.
Stress veroorzaakt een verhoging van de hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie. Er ontstaat een “vlucht- of vechtreactie” in je lichaam. Ook worden alertheid en angstgevoelens versterkt. Tegelijkertijd krijgen de organen minder bloed en het immuunsysteem wordt geremd.
Wat kost je energie (energievreters)? Wat levert jou energie op (energiegevers)?
Uit onderzoek blijkt dat een juiste balans tussen energievreters en energiegevers belangrijk is. Dus niet alleen werkdruk of andere privé oorzaken van stress spelen een rol. Vooral de hoeveelheid energievreters zijn de boosdoener. Is het die collega of de buurman?
Test: Maak eens de balans op: noteer wat jouw energievreters zijn op het werk en privé en schrijf daarna op wat jouw energiegevers zijn op werk en privé. Hoe is de balans? Op welke wijze zou je energiegevers kunnen versterken? En welke energievreters kun je oplossen. Welke energievreters kun je niet opzij zetten en zul je moeten accepteren en/of relativeren?
De kunst van het “nee” zeggen
“Nee” zeggen tegen de ander = “ja” zeggen tegen jezelf.
Zeg eens vaker ‘nee’ tegen de ander. Je zult zien dat af en toe ‘nee’ zeggen je veel op kan leveren! Weet wel dat iedere keuze andere consequenties kan hebben. Onderzoek het maar; ervaar hoe dat is. Ga de uitdaging aan!
Piekeren is denken in cirkels.
Piekeren is iets anders dan nadenken. Nadenken is creatief en gericht op het bereiken van een doel. Piekeren leidt tot geen enkel doel en maakt dat we een gevangene worden van onze eigen gedachten. Je gaat je er alleen maar beroerder door voelen.
Werkstress: beroepsziekte nummer 1
Werkdruk en ongezonde stress veroorzaken één derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim. 13% van de werkende bevolking heeft eens of vaker een burn-out gehad. Behalve een hoge werkdruk, zijn tegenwoordig reorganisaties, baanonzekerheid en verzakelijking veel genoemde oorzaken van werkgerelateerde stress.
Als je iets gedaan wilt krijgen op het werk en het lukt niet, dan bepaal je – vaak onbewust – of dit je wekenlang blijft frustreren of dat je het, na even flink gebaald te hebben, accepteert en relativeert. Ervaar je een dergelijke situatie als rampzalig of zeg je tegen jezelf: ‘ik vind het vervelend, ik kan het niet veranderen, dus zal ik het naast me neerleggen.’ Je interpretatie van dergelijke situaties bepaalt in grote mate of, en in hoeverre, je stressreacties ontwikkelt.
Kortom, je kunt dus iets doen aan de manier waarop je met stress situaties omgaat.