Restless Genital Syndrome (ReGS) /
Persistent Sexual Arousel Syndrome (PSAS) /
3 namen voor dezelfde klachten
Een vertrouwelijk gesprek tussen de vriendinnen Marjan en Ellen
Marjan: Wat zeg je…………… heb jij de hele dag door het gevoel dat je een orgasme krijgt? O, dat zou ik ook wel willen. Hoe doe je dat?
Ellen: Je begrijpt het niet. Ik heb last van ReGS. Dat betekent Restless Genital Syndroom. Het is een aandoening die helemaal niet fijn is. De hele dag sensatiegevoelens tussen m’n benen is vreselijk. Het stopt niet, het gaat de hele dag door. Het is vreselijk.
Marjan: Ben je dan de hele dag seksueel opgewonden? Heb je dan zin om te vrijen? Dat lijkt mij ook wel wat. Hoe vindt je vriend dat?
Ellen: Het heeft helemaal niets met seks te maken. Het is waarschijnlijk een overactieve zenuw. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan en er is ook geen echte behandeling voor. Veel artsen kennen dit verschijnsel niet eens., terwijl er best veel vrouwen last van hebben. Mijn hele leven is hierdoor een puinhoop geworden. Ik kan niet goed zitten, staan, liggen, want dat activeert die zenuw en dus die sensatie gevoelens. Ik word er helemaal gek van. Mijn werk kan ik ook niet meer goed doen. Mijn sociale leven is weg. Ik kom steeds meer in een isolement. Ik praat er eigenlijk niet over, want mensen reageren vaak net als jij met “…. Dat lijkt me ook wel wat, die bijna orgasme gevoelens…”.
Marjan: Sorry Ellen, ik wist niet eens dat zoiets als dit bestond. Vreselijk lijkt me dit.
==========
Onderaan deze pagina kun je het verhaal van een van mijn clienten lezen. Zij is eind 2015 begonnen met een programma met Hypnotherapie. Begin mei van dit jaar vertelde ze me dat de sentatiegevoelens zo goed als over zijn.
==========
Vrouwen met ReGS hebben prikkelende en vaak niet goed te omschrijven opwindende gevoelens van het vulva-gebied: de clitoris, vagina, schaamlippen en het gebied rondom de vagina (zoals boven het schaambeen en de liezen) en soms de anus. Deze gevoelens zijn eerder beschreven onder de naam Persistent Sexual Arousel Syndrome (PSAS) of Persistent Genital Arousel Disease (PGAD), maar hebben niets met seksuele opwinding te maken.
De gevoelens bestaan uit tintelingen, jeuk-achtige of golfachtige sensaties, kleine schokjes of krampen in het vulva-gebied: rondom de clitoris en vagina. De vrouwen hebben het gevoel op het punt te staan een orgasme te krijgen, terwijl er geen seksuele gevoelens zijn. Masturbatie of geslachtsgemeenschap geeft echter geen verlichting, maar leidt meestal tot een verergering van de klachten.
De ervaringen zijn meestal de hele dag aanwezig. Ze verergeren bij zitten. Vaak gaan ze gepaard met rusteloze benen (restless legs syndrome; RLS) en veelvuldig optredende drang om te moeten plassen (overactive bladder syndrome; OAB).
Restless genital syndrome maakt een vrouw vaak volledig radeloos. De meeste vrouwen durven over de aandoening uit schaamte niet te praten. Hierdoor verliezen zij vaak hun vrienden en kennissen die er meestal niets van snappen. Het komt zowel bij jonge vrouwen voor als bij oudere vrouwen.
==========
Er bestaat nog geen eenduidige behandeling voor het Restless Genital Syndrome.
De medische behandeling van het Restless Genital Syndrome hoort in feite thuis in de gynaecologie. Een groot probleem op dit moment is echter dat ReGS nog te weinig bekend is bij gynaecologen, maar hier begint geleidelijk aan verandering in te komen.
De gynaecoloog Dr. Beco (Belgie) geeft zijn patiënten regelmatig het advies om hypnotherapie te gaan doen.
In Nederland heeft Prof. Dr. M.D. Waldinger, neuropsychiater, veel onderzoek naar ReGS gedaan. Hij is in mei 2020 overleden.
==========
Wat heeft de therapie mij gebracht.
Ik kom bij Bianca met één doel: die ongewenste sensaties moeten weg, het liefst nu gelijk!
Door de therapie merk ik steeds vaker, dat ik me bewust word van bepaalde patronen die mij belemmeren en welke de sensaties doet verergeren.
“Wat kun je zelf veranderen”, is één van de vragen. Wat kan ik veranderen?
Eigenlijk pas ik me in de meeste situaties aan. Oké, dus wat kan ik zelf veranderen in bepaalde situaties. Grenzen stellen, dat is wel een dingetje, want tot nu toe gaf ik iedereen de ruimte gelijk binnen te komen. Ik merk, nu ik hier de tijd voor neem, hoe gespannen mijn lichaam is, hoe gespannen mijn spieren eigenlijk zijn, vooral de spieren rondom mijn bekkengebied. Goh dat ik daar nou nooit “echte” aandacht voor heb gehad.
Nu ik me dit bewust ben geworden, begin ik patronen te herkennen en kan ik ermee aan het werk. De ene keer lukt het me wel, een andere keer is dat lastiger. Dat geeft niet, ik kan elke keer weer opnieuw de keuze maken! Ik begin te merken dat er momenten zijn dat de ongewenste sensaties erger zijn of juist minder erg, soms lukt het om er heel even controle over te hebben.
Wat ik kan doen, als de sensaties te erg zijn, is stoppen met waar ik mee ik bezig ben en de tijd nemen mijn aandacht even naar mezelf te richten. Er is beweging in gekomen en zolang ik mezelf bewust blijf van bepaalde patronen en mezelf in acht neem, stel ik nu vanzelf duidelijke grenzen!
Deze bewustwording is er niet zomaar, het is een leerproces. Ik ben me er nu ook bewust van, dat die zenuw, niet zomaar vanzelf een eigen leven is gaan lijden. Door de hypnotherapie, mindfulness en ook een stukje cognitieve therapie ben ik me nu, op een andere manier, bewust. Een manier die beter is voor mij zelf.
Dit nieuwe bewustzijn, grenzen stellen, gaat steeds beter. Door het regelmatig te trainen is het steeds meer mijn levenswijze geworden.
Dank je wel dat ik dit verhaal op mijn website mag zetten, zodat het andere vrouwen wellicht kan helpen.
Heb jij ook last van ReGS / PSAS, dan kun je een afspraak met me maken voor een vrijblijvend kennismakings-/intakegesprek