Regain | Rouw verwerking
rouw verwerking
rouw verwerkeing, rouwen, den haag, scheveningen, verdriet,
17165
page-template-default,page,page-id-17165,page-child,parent-pageid-15075,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

HERWINNEN, HERKRIJGEN, WEER BEREIKEN

Rouw verwerking

Staar je niet blind op een deur die gesloten blijft;

 

kijk om je heen naar een deur die open staat.

Rouw verwerking

 

Wat is rouw

Rouw is een geheel van lichamelijke, emotionele, cognitieve en gedragsmatige reacties die optreden na het verlies van iemand of iets waarmee een betekenisvolle relatie bestond.  

Soorten reactie:

·         lichamelijke reacties: slaapproblemen, verminderde eetlust, hoofpijnklachten, etc.

·         emotionele reacties: verdriet, angst, eenzaamheid, opluchting, schuldgevoelens, etc.

·         cognitieve reacties: concentratieverlies, verwardheid, stress, etc.

·         gedragsmatige reacties: emoties uiten, teruggetrokken gedrag, eremijding van personen of situaties, etc.

 Al deze reacties verschillen per persoon, per situatie en per moment. Meestal is het een mix van reacties.

 

Het verlies

Rouw kan te maken hebben met het daadwerkelijk verlies van iets of iemand, zoals een partner, kind, vriend(in), familielid of huisdier. Dit verlies kan te maken hebben met sterven. Ook kan het te maken hebben met een scheiding, verlies van werk, verlies van gezondheid, etc. Ook het verlies van iets dat niét is gebeurd of van iets dat je hebt en dat langzaam verdwijnt. Je kunt hierbij denken aan iets dat je nooit hebt gedaan, de gemiste kans, verlies van je jeugd, etc.

 

Jouw verdriet 

Het is belangrijk dat je jezelf toestemming geeft om het verdriet te verwerken, dus om te rouwen. Na verloop van tijd zul je de “gewone” dingen weer op gaan pakken. Soms  hoor je zeggen dat het eerste jaar het moeilijkst is. Immers, alle belangrijke dagen, feestdagen en gebeurtenissen komen dan voorbij.

Belangrijk is dat jij je verdriet, je gevoelens ook eens hardop uitspreekt. Een ander kan je dan troosten, als jij aangeeft dat je dat nodig hebt. Door het hardop te zeggen zet je je emoties ook even buiten jezelf neer. Hierdoor laat je het een stukje los en komt het anders weer binnen.

 

Het Rouwproces

Mensen hebben tijd nodig om een verlies te verwerken en een plek te geven. Ieder doorloopt dit proces op een eigen manier in een eigen tijdsbestek.

Eigenlijk is het belangrijk een viertal rouwtaken te doorlopen:

  1. Het aanvaarden van het verlies: dit betekent dat je het verlies onder ogen gaat zien en accepteert. Net na het overlijdens en soms nog lang daarna, is dit heel moeilijk.
  2. Het voelen van de pijn die het gevolg is van dit verlies: Verlies verwerken gaat gepaard met emotionele pijn als verdriet, angstboosheid en schuldgevoelens. Deze gevoelens wisselen elkaar vaak af.
  3. Het aanpassen aan een leven en situatie waarvan de overleden dierbare geen deel meer uitmaakt.
  4. Het verlies emotioneel een plek geven en verder leven zonder de dierbare: De relatie met de dierbare blijft bestaan, maar de aard van de relatie verandert. In het rouwproces moet men een plek vinden voor de overledene. Een geschikte plek is een plek die het de nabestaande mogelijk maakt om verder te leven, om zich te richten op de toekomst en om zich te richten op nieuwe uitdagingen in het hier en nu.

 

Schuldgevoel.

Bij onverwacht overlijden van een dierbare blijf je misschien achter met een schuldgevoel. Denk je wellicht: was ik maar vaker even langs gegaan, had ik maar vaker gebeld, had ik maar ……. .

 

Loslaten? 

De band die je met de ander had, hoef je niet door te snijden of los te laten. Je hoeft die ander niet te vergeten. Wel zal de aard van je relatie veranderen, iets meer naar de achtergrond verschuiven. Je denkt er dan niet meer de hele dag aan. Dit proces heeft tijd nodig. Tijd die jij jezelf mag gunnen.

 

 En dan verder 

Op enig moment is het belangrijk dat jij je weer gaat richten op de gewone dingen van elke dag. Dat je weer (nieuwe) activiteiten gaat ondernemen, eventueel andere mensen leert kennen, wellicht een nieuwe relatie aangaat. Dat je weer kijkt naar de toekomst en de mogelijkheden gaat onderzoeken. Wellicht een langgekoesterde droom gaat waarmaken of iets anders. Nieuwe uitdagingen aangaan.

 

Je gaat als het ware in het nu op 2 parallelle wegen lopen richting de toekomst. Hierbij loop je dan steeds meer op je eigen weg, terwijl je “oude” leven een smallere ventweg wordt. Een symbolische band met de overledene mag dus blijven bestaan, hoewel deze weg smaller wordt.

 

Rouw is dus een uniek persoonlijk proces.

 

Hulp nodig?

Soms blijft iemand in dit rouwproces hangen. Men blijft als het ware hangen in het verdriet, onderneemt niets meer en voelt zich somber en/of depressief.

 

Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts en/of een therapeut.

Bij REGAIN ben je welkom. Graag help ik je om weer op een positieve manier in het leven te komen staan.

 

 

Herwinnen, herkrijgen en weer bereiken begint vandaag! Maak een afspraak voor een intake gesprek.