Wat is rouw
Rouw is een geheel van lichamelijke, emotionele, cognitieve en gedragsmatige reacties die optreden na het verlies van iemand of iets waarmee een betekenisvolle relatie bestond.
Soorten reactie:
· lichamelijke reacties: slaapproblemen, verminderde eetlust, hoofpijnklachten, etc.
· emotionele reacties: verdriet, angst, eenzaamheid, opluchting, schuldgevoelens, etc.
· cognitieve reacties: concentratieverlies, verwardheid, stress, etc.
· gedragsmatige reacties: emoties uiten, teruggetrokken gedrag, eremijding van personen of situaties, etc.
Al deze reacties verschillen per persoon, per situatie en per moment. Meestal is het een mix van reacties.
Het verlies
Rouw kan te maken hebben met het daadwerkelijk verlies van iets of iemand, zoals een partner, kind, vriend(in), familielid of huisdier. Dit verlies kan te maken hebben met sterven. Ook kan het te maken hebben met een scheiding, verlies van werk, verlies van gezondheid, etc. Ook het verlies van iets dat niét is gebeurd of van iets dat je hebt en dat langzaam verdwijnt. Je kunt hierbij denken aan iets dat je nooit hebt gedaan, de gemiste kans, verlies van je jeugd, etc.
Jouw verdriet
Het is belangrijk dat je jezelf toestemming geeft om het verdriet te verwerken, dus om te rouwen. Na verloop van tijd zul je de “gewone” dingen weer op gaan pakken. Soms hoor je zeggen dat het eerste jaar het moeilijkst is. Immers, alle belangrijke dagen, feestdagen en gebeurtenissen komen dan voorbij.
Belangrijk is dat jij je verdriet, je gevoelens ook eens hardop uitspreekt. Een ander kan je dan troosten, als jij aangeeft dat je dat nodig hebt. Door het hardop te zeggen zet je je emoties ook even buiten jezelf neer. Hierdoor laat je het een stukje los en komt het anders weer binnen.
Het Rouwproces
Mensen hebben tijd nodig om een verlies te verwerken en een plek te geven. Ieder doorloopt dit proces op een eigen manier in een eigen tijdsbestek.
Eigenlijk is het belangrijk een viertal rouwtaken te doorlopen:
Schuldgevoel.
Bij onverwacht overlijden van een dierbare blijf je misschien achter met een schuldgevoel. Denk je wellicht: was ik maar vaker even langs gegaan, had ik maar vaker gebeld, had ik maar ……. .
Loslaten?
De band die je met de ander had, hoef je niet door te snijden of los te laten. Je hoeft die ander niet te vergeten. Wel zal de aard van je relatie veranderen, iets meer naar de achtergrond verschuiven. Je denkt er dan niet meer de hele dag aan. Dit proces heeft tijd nodig. Tijd die jij jezelf mag gunnen.
En dan verder
Op enig moment is het belangrijk dat jij je weer gaat richten op de gewone dingen van elke dag. Dat je weer (nieuwe) activiteiten gaat ondernemen, eventueel andere mensen leert kennen, wellicht een nieuwe relatie aangaat. Dat je weer kijkt naar de toekomst en de mogelijkheden gaat onderzoeken. Wellicht een langgekoesterde droom gaat waarmaken of iets anders. Nieuwe uitdagingen aangaan.
Je gaat als het ware in het nu op 2 parallelle wegen lopen richting de toekomst. Hierbij loop je dan steeds meer op je eigen weg, terwijl je “oude” leven een smallere ventweg wordt. Een symbolische band met de overledene mag dus blijven bestaan, hoewel deze weg smaller wordt.
Rouw is dus een uniek persoonlijk proces.
Hulp nodig?
Soms blijft iemand in dit rouwproces hangen. Men blijft als het ware hangen in het verdriet, onderneemt niets meer en voelt zich somber en/of depressief.
Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts en/of een therapeut.
Bij REGAIN ben je welkom. Graag help ik je om weer op een positieve manier in het leven te komen staan.