Weet je dat ……..
Chronische pijn zit in je hoofd
Nu weet ik dat veel mensen dit meteen gaan ontkennen, want dat is niet zo. Ze voelen het toch in hun rug of op een andere plek in hun lichaam.
Hoe werkt dat dan?
Pijn die op gegeven moment ergens in je lichaam ontstaat door een infectie, ongeluk of anders heeft een bepaalde herstelperiode. Pijn die na een normale herstelperiode langer dan 6 maanden blijft aanhouden, wordt chronische pijn genoemd. Het is een verhoogde waakzaamheid van het alarmsysteem van ons lichaam. Dit alarmsysteem loopt via het centrale zenuwstelsel via het ruggenmerg naar ons brein. Vandaar dat men zegt dat chronische pijn in je hoofd zit. Als de pijn blijft bestaan, dan betekent dat volgens je brein dat er nog steeds gevaar dreigt, waartegen het jou moet beschermen. Ook als dit daadwerkelijk niet meer nodig is.
Voorbeeld
Bij Pieter, 65 jaar oud, is vele jaren geleden zijn linkerbeen geamputeerd. Hij kan zich met de beenprothese prima redden. Toch heeft hij af en toe vreselijke pijn in zijn (geamputeerde) linkerbeen.
Iedereen gaat anders om met zijn/haar pijnklachten. Je kunt leren om anders met de pijn om te gaan, waardoor pijn vermindering wordt ervaren. Hierdoor verbetert de kwaliteit van leven.
Chronische pijn beïnvloedt het dagelijkse bewegen, kost energie en vaak is er sprake van een hogere spierspanning. Je bewust worden van lichaam signalen die iets zeggen over spanning of ontspanning is een eerste stap. Bewust worden van deze signalen is een eerste stap om je grenzen te leren ontdekken. Hierdoor kun je betere keuzes maken die je pijn ervaring kunnen verminderen.
Bij chronische pijn is het belangrijk dat er een balans is tussen belasting (dat wat je op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat je op een dag aankunt). Dit kun je leren door een afwisseling tussen rust en activiteit, bewust kiezen tussen energiegevers en energievreters, etc. Leren waar jouw grenzen liggen en die gaan aangeven. Wat kun je zelf te doen.
Belangrijk is dat je je bewust wordt van je eigen mogelijkheden. Dat je leert wat je zelf kunt veranderen om je prettiger te voelen. Dat jij weer de manager over jezelf wordt en kunt leren om invloed uit te oefenen op je pijn in plaats van dat de pijn alles bepaalt.
Opnieuw vertrouwen in je eigen lichaam vinden, zodat je dagelijkse activiteiten weer kunt oppakken. Activiteiten zoals werk, sport en bezigheden met familie en/of vrienden.
Hier kan ik je mee helpen
Enkele technieken die ik o.a. kan inzetten:
Met de verschillende handvatten die je krijgt, leer je om beter gebruik te maken van wat je wel kunt, welke mogelijkheden je wel hebt. Bewust worden welke zaken jou energie geven. Je richten op positieve zaken, op wat wel een glimlach op je gezicht geeft. Hierdoor krijg je weer vertrouwen in je lichaam en kun je weer dingen doen die je leuk vindt. De kwaliteit van leven wordt groter.
Het is net als leren lopen of zwemmen of anders: al doende leer je.
Wat houdt je tegen? Wat heb je te verliezen?
Geef jezelf de kans om je kwaliteit van leven te verbeteren.